לחץ דם גבוה באופן כרוני הוא תופעה מסוכנת, אשר, בעבר, נחשבה לנחלתם הבלעדית של אנשים בוגרים. כיום, בגלל אורח החיים המודרני, אנחנו פוגשים אותה אף בילדים ובבני נוער, אשר לרוב, אינם מודעים כלל למצבם. אין פלא שיתר לחץ דם מכונה "הרוצח השקט".

מהו לחץ דם ואיך אנחנו מודדים אותו?
מערכת הדם בגופנו מתפקדת כרשת של "צינורות" המובילה את הדם מהלב ואליו, כאשר הלב משמש כמשאבה ומופקד על הפעלת זרימת הדם. "לחץ דם" מוגדר כלחץ הנוצר על ידי הדם המוזרם בעורקים. המספרים בעת המדידה מבוטאים בשני מספרים (למשל 90/120) ונמדדים בממ"כ (מילימטרים כספית), כאשר המספר הנמוך יותר מייצג את הלחץ בעורקים בעת מנוחה של הלב, בעוד המספר הגבוה יותר מייצג את הלחץ כאשר הלב מזרים כמות דם נוספת לעורקים.

מהו לחץ דם תקין ומהו יתר לחץ דם?
לחץ דם אצל אדם בוגר נחשב לתקין כאשר הוא עד לגובה של 85/130 ממ"כ בעוד לחץ דם מוגבר (יתר לחץ דם) נחשב לכזה שמעל ל-90/140 ממ"כ. כל מדידה בין שני ערכים אלה נחשבת לגבולית ומחייבת מעקב נוסף.

לחץ דם גבוה באופן חד פעמי, עדיין איננו נחשב ליתר לחץ דם!
לחץ הדם שלנו איננו קבוע, מאחר והוא מושפע זמנית ממצבים נפשיים (כהתרגשות, מריבה או סטרס), מפעילות פיזית (פעילות פיזית ממריצה את הדם ומעלה את הלחץ) ואפילו ממה שאכלנו או שתינו לפני כן (אלכוהול או קפה, למשל). לכן, תוצאה גבוהה של מדידה חד פעמית איננה מעידה על יתר לחץ דם. מאידך, מדידות תכופות מידי, אף הן עלולות ליצור תמונה בלתי מדויקת. לכן, יתר לחץ דם יקבע רק לאחר שתיים או שלוש מדידות חוזרות, בהפרשי זמן של כשבוע בין האחת לשנייה.

הגורמים ליתר לחץ דם קבוע:
כנתונים פיזיולוגיים אחרים, גם לחץ הדם שלנו, הוא תוצאה של נטייה תורשתית. אולם, בנוסף לנטייה זו, ישנם גורמים משמעותיים נוספים, אשר עלולים להשפיע על לחץ הדם ולהביא אותו לרמות גבוהות באופן קבוע (יתר לחץ דם).
הנה מספר גורמים משמעותיים כאלה:
השמנת יתר – מחקרים מורים באופן חד משמעי, כי הפחתת משקל באנשים בעלי משקל גבוה הסובלים מיתר לחץ דם, מביאה לירידה משמעותית בלחץ הדם, במיוחד כאשר מדובר באנשים צעירים.
צריכה מופרזת של אלכוהול – שתייה של כמות הגדולה יותר מהמנה המומלצת (2 כוסות ביום לגבר, כוס ביום לאישה) עלולה לגרום מצבים של יתר לחץ דם.
צריכה מופרזת של מלח ושימורים – מלח ידוע כאחד הגורמים הנפוצים ליתר לחץ דם. צריכתו בכמויות גבוהות בקביעות ולאורך זמן, עלולה להביא למצב של לחץ דם גבוה וקבוע.
חוסר בפעילות גופנית – בניגוד למיתוס הגורס כי אנשים הסובלים מיתר לחץ דם צריכים להימנע מפעילות גופנית, כיום, ממליצים המומחים להקפיד על שיגרת פעילות גופנית של תרגילים איזוטוניים (כהתעמלות אירובית, ריצה, הליכה מהירה, שחיה, ומשחקי טניס או כדורגל). מאידך, פעילויות הדורשות מאמץ פיזי גדול (כהרמת משקלות או צלילה) אינן מומלצות לסובלים מיתר לחץ דם.

מרפאתו של פרופ' מיכאל יונש תוכל לסייע לך כאשר:
יתר לחץ הדם עדיין לא אובחן – פרופ' יונש יוכל לכוון את ההתנהלות שלך לתזונה ולפעילות הגופנית אשר תסייע למנוע את הופעת יתר לחץ הדם.

יתר לחץ הדם כבר אובחן – ניתן להיעזר במרפאתו של פרופ' יונש כדי לשמוע כיצד אנחנו יכולים לסייע לך בחזרה לבריאותך התקינה.

 

** התוכן נבדק ואושר ע"י פרופ' מיכאל יונש, קרדיולוג בכיר, מנהל שרות מחלות לב מבניות, מומחה בצנתורי לב בבית החולים קפלן, כמו כן פרופ' יונש הינו מרצה בכיר באוניברסיטה העברית בתחומי הקרדיולוגיה הפולשנית וצנתור עורקי הלב.**